Besökare
Bransch

Alicia Vikander Filmlabb

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Foto: Peter Claesson / Stenastiftelsen

För att inspirera unga till en framtid inom filmbranschen startar Alicia Vikander och Göteborg Film Festival det gemensamma projektet Alicia Vikander Filmlabb. Syftet med projektet är att ge ungdomar verktyg att uttrycka sig genom rörlig bild, väcka drömmar och framtidshopp och bidra till att öka mångfalden inom filmbranschen.

Hör när Alicia själv pratar om projektet:

Hur går det till?

Varje år väljs 3-4 skolor ut från olika delar av Göteborg och under tolv tillfällen under ett kalenderår får eleverna sedan se, skapa och prata om film. En hel årskurs 7 eller 8 deltar i projektet från skolan. Varje klass får sedan visa sin slutfilm under Göteborg Film Festival.

Alicia Vikander initiativtagare

Alicia Vikander är initiativtagare till Alicia Vikander Filmlabb och även hederspristagare för Göteborg Film Festival 2020. Vikander mottog dessutom hösten 2021 Årets honorärstipendium av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. I samband med stipendieutdelningen på Konserthuset i Göteborg offentliggjorde Vikander att hela stipendiesumman doneras till skapandet av projektet Alicia Vikander Filmlabb. Alicia Vikander skänkte dessutom en privat donation till projektet som genomförs med ytterligare stöd av Stenastiftelsen.

– Jag känner mig enormt tacksam och hedrad över att få ta emot Stenastiftelsens stipendium. Att få chansen att tillsammans med Göteborg Film Festival starta detta filmlabb för att inspirera unga människor samt skapa möjligheter för dem att utforska filmens värld är något jag är oerhört exalterad över, säger Alicia Vikander. 


Målgrupp: Högstadieelever i Göteborg
Tidsperiod: 2022 – 2024 (avslut under 2025)
Deltagande skolor 2022: Nordhemsskolan, Kännebäcksskolan samt Skälltorpsskolan.
Partners: Alicia Vikander, Stenastiftelsen

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen